Nyhetsbrev 3/2015 från styrelsen för Ullna Koloniträdgårdsförening
september 2015
Nytt eldebiteringssystem
Från och med oktober månad kör vi igång ett nytt Excelbaserat eldebiteringssystem. Ansvariga blir Margareta Winell och Margareta Weinesjö. Debiteringen sker efter faktisk förbrukning och i efterskott efter varje kvartal. Fakturan för oktober – december kommer alltså att sändas ut i mitten på januari och ska betalas innan januari månad är slut. Anledningen till att det är så kort varsel är att vi inte får in uppgifter för den sista månaden i kvartalet från elleverantören förrän efter den 15e i månaden. Samma sak kommer att gälla vid debiteringarna framöver – fakturan sänds ut ca 2 veckor innan den ska betalas.
Med din senaste elfaktura har du betalat el fram till och med september, men eftersom det varit fråga om en preliminärdebitering för sommarmånaderna så kan det hända att du har pengar tillgodo eller måste betala mer beroende på hur mycket du har förbrukat. Detta kommer att regleras i kommande eldebitering.
Lars Ögren har varit vår elavräkningsansvarige i 13 år och gjort ett fantastiskt jobb. Det har inte varit lätt att göra avräkningar när man måste preliminär-debitera och dessutom varierar elpriset varje månad.
En stor eloge till Lars för det jobb han har lagt ner under åren!!!
Problem med sjövattenpumparna
Under sommaren har vi haft problem med båda sjövattenpumparna. ”*Turligt nog”, var det en blöt sommar, så behovet av att vattna har varit mycket litet. De lagades av Metec, Ulf Zande, Weine och rörmokare Lars-Erik. Stort tack för insatsen!
Låna en båt
En medlem på norra området har varit så vänlig att donera sin båt till föreningen. Det betyder att du kan låna båten (eka) när du vill. Det är den första båten närmast stranden vid bryggan.
Båtstölder och svineri vid stranden
Tyvärr har det förekommit stölder av medlemmars båtar och åror under sommaren. Vi har kunnat konstatera vilka som orsakat en del av stölderna och detta har polisanmälts. Det är personer som inte tillhör detta område. Dessutom har svineri förekommit i närheten av södra områdets badplats. Detta har städats upp av medlemmar i vår förening. Vi har informerat polisen om allt detta.
Det är extra viktigt att alla här i föreningen håller ögon och öron öppna och gärna frågar obekanta personer vad de söker på området. Det är också viktigt att bommarna hålls stängda och att koden inte är synlig. Här måste vi alla hjälpas åt! Grannsamverkan är det mest effektiva i sådana här situationer. Föreningen kommer att undersöka om vi kan vara med i Grannsamverkan som polisen anordnar.
Ny bomkod inför vintern
Bomkoden kommer att ändras från den 1 november 2015 och den nya koden blir XXXX. Samtidigt ändras koderna på duschhusen och cykelkärrorna. Tänk på att bommen ska vara stängd dygnet runt från och med den 1 september.
Lite om bin
Alla talar om bin nuförtiden. Jag måste säga att bin är det bekvämaste och mest intressanta husdjur jag någonsin haft. På vintern sköter de sig själva och på våren ser man till att de har tillgång till vatten. På sommaren tittar man till dme högst en gång per vecka och på hösten får de sockerlösning i stället för den honung som människan har skattat! Och så många komplicerade funktioner som ryms i denna lilla kropp.
Ta bara det här med GPS – jag brukar kalla det så – när de bin som efter en inre tjänstgöring ska ut för att föra hem pollen och nektar till kupan igen. För att hitta hem igen med sin last flyger de upp och ner framför flustret (kupans ingång) i några minuter. De ställer in kupans position i förhållande till solen – även när det är molnigt.
Årets sommar har varit dålig för bina. Vädret var inte gynnsamt när de samlar in det mesta av pollen och nektar i juni och juli. Bina gillar inte när det regnar, blåser och är kallt. En vecka när jag har kollat efter honungstillgången har den varit ganska god för att kommande vecka konstatera att bina har ätit upp det mesta själva! Men det är ju deras mat.
Nu var det inte för honungen som jag ville ha bin utan för pollineringen. Både bär, frukt och blommor blir både fler och större om det finns bin i närheten. Speciellt i år har jag märkt att detta också stämmer. Hoppas att ni övriga i föreningen också har noterat det. Se på körsbärsskörden till exempel! I så fall: sänd gärna en tacksamhetens tanke till dessa flitiga små husdjur!
Margareta Weinesjö
Om du ska sälja din stuga
Styrelsen vill bara informera dem som säljer sina stugor att även kolonistugor på arrendetomt (hus på ofri grund) behandlas skattemässigt som en fastighet. Det betyder att försäljningen ska deklareras på Skatteverkets blankett K5. Reglerna vid försäljning och möjligheterna tilluppskov är desamma som vid försäljning av småhus. Det kan vara bra att känna till. Mer finns att läsa på www.skatteverket.se
Ljus i mörkret
För att motverka inbrott är det bra om du har din ytterbelysning eller någon belysning i huset tänd nu under den mörka årstiden. Även de som bor kvar på området uppskattar när det finns lite ljus här och där. Så tack för omtanken!
Glad höst alla medlemmar!
Och alla nya medlemmar, tveka inte att höra av er till någon i styrelsen om ni undrar över något!